Tuesday, September 1, 2009

ini bukan ucapan penyimpan mohor besar raja-raja




gula takde
minyak naik

lepas ni ntah apa-apa lagi yang naik

nak-nak raya ni

takleh ke tunggu lepas raya

yang pasti

kekurangan gula ni
akan menjadi penyebab kurangnya
biskut-biskut raya yang aku admire

almond london (dibuang almond)
mama carrie (kenapa mama?tak paham aku)

oleh itu
kepada member-member aku
yang cam tau-tau
aku nak datang beraya

sila buat biskut-biskut
yang sedap-sedap sahaja

kan gula naik

dari korang buat biskut
yang
tak sedap

yang cornflake-conflake tu
tak payah buat
memang tak best

baik lah buat biskut
yang gerenti
orang makan

tujuan buat biskut pun
untuk bagi orang makan

bukan sekadar buat biskut
untuk memenuhkan mangkuk-mangkuk
yang bermacam-macam design

kadang-kadang aku pun conpius
sebab mangkuk-mangkuk tu
sangat menarik
dan menyelerakan

cam nak makan jer

kepada kanak-kanak riang
yang datang beraya
umah aku pulak

sila take note!

bila masuk umah aku
bila aku tuang air oren sunquiq

sila minum sampai abis!

ada yang tak minum pun
biskut pun sila amik
sebab aku dah bukak tudung mangkuk
sudah berlaku ventilation langsung disitu (masuk angin)

jangan tunggu duti raya jer!

kalau tak, aku tak bagi sampul raya CIMB atau Tabung Haji
(macam la bebudak tu baca)

kepada pemain-pemain mercun amateur

sila take note jugak!

aku kekadang seronok gak bunyi mercun
baru ada suasana raya tu

tapi main ikut time la
ni time semayang terawih pun korang bantai main

kekadang tok imam pun leh melompat
sampai lupa ayat
nasib baik tok imam tak melatah bukan-bukan lepas fatihah
tak pun tetiba tok imam nyanyi lagu 'dendang perantau' (tok imam tak hafal lagi lagu siti - 'air mata Syawal)

nanti tak pasal aku kena niat keluar imam
sebab aku tak suka sangat dendang perantau
lagu sedih ;p

mungkin korang leh try main waktu pagi
time orang nak bangun sahur

secara automatik
leh kejut orang bangun sahur

walaupun ada la sikit orang sumpah seranah (aku pun)
tapi tak la sebanyak sumpah seranah yang korang dapat
masa main mercun time terawih


korang main pun takyah takut-takut
sebab time ni
polis dan ahli-ahli jkkk (jawatan kuasa kemajuan kampong) suma tengah lentok tido

bunyi mercun jugak
akan melajukan tempo kelajuan memasak
kaum ibu
yang selalunya agak slow motion
time-time sahur


salam 11 Ramadhan





32 comments:

  1. teremosi skit...td tgk biskut raya kat bazar.. ;p

    ReplyDelete
  2. hahahhahaha tak bleh bla part air mata syawal tu... syabas sbb berjaya gelakkan aku tgh2 malam ni

    ReplyDelete
  3. anda ade bakat utk menjadi joker..haha=)

    ReplyDelete
  4. xleh dtg raya rumah aku la camni..
    rumah ak byk stock kuih cornflakes tu..
    hehe..;P

    ReplyDelete
  5. heh...ye ke? ko kena wat biskut conflake yg ada smarties kat atas tu.. :)

    ReplyDelete
  6. aku wat msti sedapny even xde smarties..hehe

    ReplyDelete
  7. nanti tak pasal aku kena niat keluar imam
    sebab aku tak suka sangat dendang perantau
    lagu sedih ;p


    ceh! ini perbuatan keji ok!!
    tp cadangan mercun time sahur amat bernas. syabas! kahkahkah.

    ReplyDelete
  8. cornflakes sedap jer..:D
    rugi tak mkn!

    heheh..

    ReplyDelete
  9. kueh2 seme kueh 'tunjuk' (beli), xkuasa nk wat...lalala~

    p/s: ada mercun lebey sila sponsor..wee~ ^_^

    ReplyDelete
  10. >eRiN
    he..kalau ada smarties leh la aku kutip smarties jer.. :P

    ReplyDelete
  11. >fara-D
    sgt keji..aku setuju.. :) jgn salahkan tok imam..dia ni 1 p.ramlee.. :p

    heh..nanti aku p pasang mercun kat umah ko time sahur ek? ;)

    ReplyDelete
  12. >Siti Nornadiah
    heh..tak sedap..sebijik jer abis klu mkn..sbb bunyi kruek..kruek bila mkn.. :p

    ReplyDelete
  13. >notso_violet : seindah bunga seri pagi
    thanks :)..awk pun chomel.. ;P

    ReplyDelete
  14. >y@n@ M!B
    tunjuk mama carry ek..nanti sy p seksyen 8 Bangi :p

    ReplyDelete
  15. ok..nti "klu" ko dtg umah aku mkn cornflake,
    SIAP ko..!!haha
    aku bg bekas die je..huhu;P

    ReplyDelete
  16. >eRiN
    apa klu2?
    cam la shah alam jauh..haha..
    readykan duit raya sekali..sampul bank islam..

    ReplyDelete
  17. kn aritu cakap shah alam tu jauh..haha
    nk duet raya ke??
    sepatutnya da blh dpt duet raya dr kau tau..
    hehe ;P
    nak sampul gmbr siti..;)

    ReplyDelete
  18. walaupun anda x suke kuih cornflakes...tp sy suke..sy bahagia memakannya..hehe ;)

    ReplyDelete
  19. >chipsmore
    heh...ramai betul fanz biskut conflakes ni.. :)

    ReplyDelete
  20. >chipsmore
    mama carrie still no 1 :P

    ReplyDelete
  21. eh, biskut cornflakes la yang paling best.

    :D

    ReplyDelete
  22. >farah
    wah..ni ada kesatuan penggemar biskut cornflakes ke aper ni?? haha

    ReplyDelete
  23. adake diantara kanak2 riang tu yg baca blog ni..?
    maka mereka tahu air oren sunquick tu mesti dihabiskan..
    =p

    ReplyDelete
  24. mama carrie ?? papa carrie de x?? hehe ;)

    ReplyDelete
  25. heh..cari gak papa carrie..tp tak jumpe agie.. :P

    ReplyDelete
  26. Hello! Do you want to download movie, game or beautiful girls pls visit

    http://sexylady-asian.net
    http://llc-movies.blogspot.com
    http://llc-freegame.blogspot.com
    http://over18movie.blogspot.com
    Thanks!!!

    ReplyDelete