Monday, February 21, 2011

hantu



Tanak cerita pasal pilihan raya kampus
Tanak cerita pasal kena simbah cat
Tanak cerita pasal poster bersepah dalam raga moto
Tanak cerita pasal calon sebab aku pon tak kenal

Sebab

Air tetap takde
Tenet tetap lembab
Lampu jalan tetap tak nyala-nyala

Ari ni
Mau cerita kul 3 pagi
Kalau rasa takot
Sila baca citer ni pepagi bute
Lepas subuh
Lepas mengaji
atau
time orang ramai dalam bilik

Berapa ari bulan
Aku dah lupa
Hari apa
Aku pun dah lupa

hmmm..

Lam kul 2
Aku berangkat ke studio FKAB
Buat site analysis dan wat keje opis

Sampai je moto
Cermin cover meter pecah
De calar-calar
Cam kena cakar

Takkan la kucing foyer tu nak cakar moto aku
Apa salah aku ngan dia
Memang la aku wat tak endah je kalau dia wat muka kesian time aku tapau nasi
Tapi takkan la tu menjadi faktor kedendaman terhadap aku

Esok kena repair tukar cermin
Jumpa lagi apek kedai moto tepi petronas tu
Padahal baru je tukar plug 2 ari lepas
Kalau dia bukan short term memori lost
Memang dia akan ingat

Start moto melalui depan foyer
Depan tss
Sejuk gila
Dengan tak pakai sweater lagi
Masuk studio memang beku la aku lepas ni

Masuk je selekoh depan fst
Rasa len macam skit

Aku pun pelik
Sebab takde pulak kete moto lalu sekali ngan aku
Memang jalan sunyi sepi
Sekali sekala try gak pandang side mirror
Sebab takde back mirror cam kete
Jadi takleh la nak buat cam citer jangan pandang belakang
Boleh buat jangan pandang tepi je

Sampai depan UO
nampak anjing 4 ekor dekat bus stop
yang hairannya
anjing tu cam diam
pandang kat aku

Masa tu
macam-macam citer antu aku terbayang
dan berbagai action-action yang menakutkan terhasil dalam otak secara outomatic

maybe

de benda bertenggek atas moto aku

maybe

de sumtin yang menumpang

secara tetiba
moto aku cam rasa berat

padahal kat belakang
aku bawak laptop jer

takkan external 500 gig aku
tetiba jadi 500 kg
memang tak logik

tapi aku wat bodo jer bawak je

sampai area fpen
lagi la berat
plus naik bukit lagi

time tu gak
aku rasa cam de rambut-rambut kat belakang

lagi lah macam-macam
dok mai dalam pale otak

pontianak

nang nak

kuntilanak

hantu beranak

suma hantu yg de nak-nak kat belakang suma dok mai

dalam ati aku

maybe ni memang nasib aku jumpa hantu

kalau selama ni dok tengok lam laptop je

kali real

cuma kalau lam laptop

pat yang gerun-gerun bapak tu aku leh foward

atau kalau button forward kat media player tu jem

aku leh tekan button off

aku leh restart

atau aku leh cabut plug laptop terus

kali ni

aku memang takleh wat pepe

dalam pale aku sekarang

camana la aku nak benti moto nanti

takkan la aku nak pusing amin balik

membawa benda di belakang

dah la kul 2 pagi

sapa la yang ada

lepas ni tanak dah mai studio lewat-lewat pagi

kalau ada pon pak guard yang dok mai tiap2 hari kat foyer tulis apa ntah lam buku

bukannya nak ronda-ronda

mudah giler kije pak guard

sebab tu la moto ilang gak

jadi aku amik keputusan pergi jugak fac

kali ni lagi la naik bulu roma

sebab aku dah leh nampak

kain-kain putih

sipi-sipi kat belakang

last-last

dekat nak sampai

aku sengaja lalu rapat kat pintu kaca fac

sambil kepala toleh kat kaca

tapi takde pepe

sebab

sebab

ni citer tipu je

tima kasih membaca

sebenarnya inilah mentaliti orang kita

dulu bila orang suka tengok citer hantu seram

suma pakat buat citer hantu seram

sekarang

musim citer hantu lawak

jadi berlambak la citer hantu lawak lak..

lepas ni apa lagi? cer teka...cer teka..

12 comments:

  1. hantu ko tokey budu....
    hahahaha...aku dha percaya da...choi sgt!!!!

    ReplyDelete
  2. mizzbutterfly > huhu..slmt mengundi..

    ReplyDelete
  3. ayoyo....penat jer percaya...ni rase cam nak bakor je ni....

    ReplyDelete
  4. manusia biasa > kite bakorrrr

    ReplyDelete
  5. dem!! aku baru nk konon konon btau " hah! kat simpang bangunan JPP tuh mmg keras!" tapi tak jadik sbb ternyata entry ni dusta belaka! huh. *eh tapi dah btau jugak secara tak langsung*

    takpe, bak kata mizzbutterfly di atas, ko mmg HANTU!

    ReplyDelete
  6. fara-D > huhu..kesian beliau..

    ReplyDelete
  7. hahahaha~ siut je ending crt ni!!!!!! aini doakan..semoga 1 hari nnt TBTB jumpa the real hantu!!!!!! hahahahahahaha~ :D

    ReplyDelete
  8. Noraini Salleh > relax aa MTB..apa ni berkhurafat2 lak :p

    ReplyDelete
  9. cis. gua tertipu macam makbedah!

    ReplyDelete
  10. Mimie Rahman > Mak Beddah YYooo

    ReplyDelete