Monday, November 30, 2009

raye aji vs raye pose..




Raya aji memang tak lama

Raya aji tak semeriah raya pose

Raye aji takde lagu 'Nazam Lebaran' atau 'Dendang Perantau' takde senikata 'mintak mak daging sepotong..'

Raya aji takde bunyi mercun

Raye aji takde rancangan memasak 'camana nak buat sup ekor' atau 'steak'

Raya aji takde biskut almon london

Raya aji takde biskut cornflakes yang tak best

Raya aji takde movie-movie yang best siang malam, hisdustan pun takde..sinetron tetap berjalan ikut time cam hari biasa..nur kasih episod akhir..erk..apakah

Raye aji takde rancangan menyanyi siang malam

Raya aji takde rancangan 'sampaikan aidiladha'

Raya aji takde baju melayu teluk belanga dan baju kebaya nyonya

Raye aji takde 'kad raye'

Raye aji tak ramai org wish samaada di sms ataupun di facebook


ni yang tak sama

yang sama

pun ada

cam


Raye aji tetap ada orang kawin (kalau takde cuti camni, orang kita tak kawin rasenyer)

Raye aji tetap ada jalan jem kat highway (lagi teruk dari raye pose)

Raye aji tiket abis gak (sampai kena naik bas persiaran/ bas sekolah)

Raye aji ada takbir raye (polis traffic pun wat video clip takbir raye, background moto lagi)

Raye aji tetap ada nasi dagang, nasi minyak dan mee hun goreng (makan lepas sembelih lembu)

Raye aji tetap ada baju melayu dan kebaya (pakai yang raye posenyer)

Raye aji tetap ada bermaaf-maafan (tapi emotion sedih, nangis-nangis..kurang sikit)


Raya aji dan raya pose..erm..camtu lah..

Tuesday, November 3, 2009

berhaluan kiri



akhirnya abis review buku titas yang aku beli kat PPU dengan harga RM10 ni
sebelum ni dalam dewan kuliah
tak guna langsung buku ni
kalaulah soalan exam Rabu ni tak depend kot buku ni
aku rasa aku leh jual balik buku ni kat PPU
sebab aku tak conteng apa-apa pun
nama pun tak tulis
nasib baik tak kena rembat

semalam lepak kat PTSL
buat kali ke 6
tengok boleh kira pegi library
rajin kan?

terdengar perbualan satu couple
table belakang aku
tau tau la
'in relationship' ke?
'engaged' ke?
'it's complicated' ke?
aku aku rasa baru nak kenal2..

ada tak status 'baru nak kenal2' dalam facebook?

terdengar
bukan sengaja mau dengar...

you suka lagu apa?
erm...lagu indie..
indie?lagu indon ke? (apa daa..)

tak..indie tu cam lagu Hujan, Meet Uncle Hussin..bla2...

oh..sori i tak tau..

u?

i suka lagu rock lama2
oh.. nape?
sebab teringat time i sekolah dulu
teringat awek lama u ke?
eh..tak la..just suka..abang2 i pun suka..layan apa..


lebih kurang camtu la
kalau tak betul pun dialog ni
anggap jer la betul
he

music sangat menarik
music tak haram
music jadi haram bila ia melalaikan
dengar music sampai lupa nak semayang
atau mungkin
senikata music tu yang tak sepatutnya didengar

dulu masa sekolah rendah
aku dengar lagu nashid
perjalanan ke sekolah
amik masa 20 minit
sempat 4, 5 lagu dengar
sampai hafal
lagu raihan
lagu hijjaz
lagu brothers
lagu cepat jer leh hafal..kan?

masuk sekolah menengah
sama
layan nashid lagi
sebab time tu
memang banyak lagu nashid best-best

masuk diploma
hmm..dah dengar lagu-lagu omputeh skit..
yang agak rancak..rock skit..
sedikit sebanyak membantu..
speaking..dan melajukan tempo wat drawing..

masuk dunia senibina
takleh terlampau straight forward
'otak kena gila-gila sikit'
itu la ayat aku dapat dari senior-senior

tapi betul
music
cara hidup

boleh membuatkan kita
lebih berfikiran
'creative'
atau
aku suka panggil
'golongan berhaluan kiri'

ramai orang anggap golongan ni
cam pelik

tapi
bila kita berfikir lain dari orang lain

membuatkan
kita lain dari orang lain

contoh

kalaulah si pencipta kapal

tak berfikir

kenapa tak ada kereta yang boleh terbang?

maka tak tercipta kapal terbang

kalaulah si pencipta hp

tak berfikir

kenapa tak ada telefon yang boleh dibawak ke sana ke sini

maka sampai bila-bila pun time kat rumah je la boleh pakai telepon

sms pun tak dapat

mereka semua

telah berfikir lain-lain dari yang lain

dan mereka lah yang dapat anugerah nobel

kat mesia ni

takde sorang pun lagi yang dapat nobel

mungkin mentali masyarakat kita
kalau tengok benda yang pelik sikit

kutuk

gelak

mengata belakang

menyebabkan

manusia

dan

idea

terus jem kat situ

jika dikaji balik

kalau zaman dulu

logickah orang jual air kosong dalam botol?

sekarang kita beli air mineral..

kalau zaman dulu

orang tua-tua marah kalau meratah ayam jer, kena makan dengan nasi

tapi sekarang kita belasah kfc...

aiseh...lapa..

Monday, November 2, 2009

ada orang



tuan punya kipas : sejuk la ari ni...sejukkkkk sangat2..

tokey kipas panasonic : cuci kipas ke?


ada orang,
dikurniakan otak yang ligat
wat math yang aku dua ari buat baru nak paham
dan kadang-kadang tak paham lansung

dia wat 10 minit jer

ada orang ,
dikurniakan otak yang amat power mengingat (makan kismis kot..)
ingat benda yang aku amik masa seminggu nak hafal

dia hafal 5 minit jer

tu kelebihan

tu kurnian

bagi kita yang takde

jangan mengeluh

kita usaha

cuba lagi

dan

cuba

tuhan adil

sangat adil

bagi kepada sesiapa yang Dia nak bagi

kita..

terus mintak

mintak

dan mintak

pada

Dia...

lagi pun

setiap orang

ada

kelebihan

masing-masing


adilkan...

Wednesday, October 28, 2009

promote akak


malam minggu manifestasi seni, dectar

idi,seorang budak laki umur dalam 6-7 taun kot dan aku


bang, berat tak camera tu..
eh, aah..leh tahan la..
oo..baik pakai yang kecik..kat umah sy ada..
camera tu lagi best..dia leh cari kalau muka senyum..
kalau orang tu tak senyum? he

kena senyum gak..kalau tak..tangleh tangkap..tp kalau idi nak pakai mak tak kasi, leh pakai time raye jer..
oh..he..mak takot rosak kot..
alaa..kak teh guna leh lak..
he..kak teh guna sebab nak buat kerja sekolah tu..
ye ke? takde pun..
erm..idi datang ngan sape?
mak ngan babah..
oh, diorang kat mana?
kat sana..
oh, ok ok..he
bang, nanti amik gambar kak teh..dia no 7
hah? no 7?
erm..ntah..dia ckp dia no 7
erk..ok ok
abang kenal kak teh?
kenal-kenal (penat dah layan)
masa menari dia beratur no 3..
hah? no 3 apa pulak?
1, 2, 3 laaa
erk..ok ok..ye ye..no 3
abg satu kelas ngan kak teh ke?
tak..kelas lain, tapi satu rumah sukan(kah..kah..)
oh..idi ari tu dapat no 4 masa lari time sukan..satu lagi nak menang
idi tak makan biskut tiger ni..sebab tu tak power (kah..kah..amek ko)
hah..biskut?
erk..tak2..silap cakap (nanti tak pasal-pasal kena explain pasal biskut lak)
abang..abang suka kak teh tak?
suka?
cinta kat kak teh
hah? (ko merepek apa ni?)
kak teh cantik..
aah..cantik-cantik..tapi dia dah ada boyfriend..
eh..takde..idi tau..mak pun tak kasi..babah pun..
oh..bagus-bagus..
abang usha la lah kak teh..
wah..haha..usha tu apa? abg tak tau..
usha tu cium-cium..
haha..(apa ko merepek ni budak) mana idi tau ni?
kawan sekolah bagitau..cikgu pun bagitau..
hahaha..cikgu bagitau? kah2..
ok ek idi..nanti terlepas lak nak amik gambar kak teh..
ok..dia no 7!
ok.. no 7..
k..last..nak amik gambor idi..senyum..
ok..



candid kak teh dan idi..(memang cun la kak teh idi...aisey.. :P)

Wednesday, October 7, 2009

Kawen dan Slide Titas..



lagu torn besh!!


Suatu hari di pusanika.....


Awak…shafiq kan?

Erk..ye saya?

Saya nak ajak awak

Ajak?

Nak ikut tak?

Ikut? Eh jap..tetiba je..awak ni sapa? Satu kolej ngan saya ek?

Tak lah..nak ikut tak?

Lor..nak ikut mana? Cam nak culik jer?

Jom la..kita kawen..

Erk..kawen apanyer (abis aku)..Kenal pun tak...

Ala..saya tau..awak selalu check profile saya kat facebook..Awak minat kat saya...

Eh..bila masa lak..lagi pun fb mana leh check? Friendster boleh la..tipu ni..

Ye la..saya tau...tak kira..kena ikut gak..

Tak boleh..isnin depan submit drawing..kertas pun tak beli lagi ni..

Ala..drawing I leh tolong buat..

(Oh tidak! Malapetaka apakah ini)

Jom..jom…Naik kete saya..Parent saya dah tunggu kat rumah..

Tak boleh..project landscape ni memang takleh delay..mengamuk en irfan ngan dr nan nanti..dah la aritu saya merepek masa buat poem..

Alaa..takpe nanti kita ajak diorang kenduri kawen kita nanti..tak pun suh jer en irfan jadi pengapit..leh makan ngan pengantin nanti..

Tak boleh..en irfan tak makan udang..

Takpe..kita suh catering wat gulai itik..

Itik?? Aa’ah..itik en irfan suka..

Jom la…sekarang..

Tak boleh..esok present Titas..slide lagi 4 tak siap ni…report tak buat lagi..

Alaa..you pakai jer slide I..I dah present minggu lepas..

You ni merepek apa? Kita set lain2..I set 11..You?

Set 78..Ala..tak kira..you kena ikut jugak..

Tak boleh..umi..ayah I…family..tak tau lagi ni..jadi si tanggang I nanti..

Tak kira..you kena ikut jugak…suma dah ready tau..tok kadi..hantaran…I dah jemput suma..malu la I nanti..

(Pedulik hapa aku)

Sampai ati you cakap camtu..

Erk..kan I dah type dalam kurungan tu…maksudnya I cakap dalam hati la..

Oh..pandai you nak jaga hati I..sayang jugak you kat I ek..

Erk..Apakah? Bomba!! Fire Drill!!

Dah la..BMW I dah ready kat PTSL tu..lepas ni kita pegi amin..You packing mana yang patut..Baju-baju lain kita beli kat butik..You cakap jer..Poul Smith, Armani..I tanggung semua..

Wah..kayanya you…anak tan sri ke apa ni?

Atas lagi dari tan sri..tapi bukan title beli tau…Jom cepat…family I dah tak sabar nak jumpa You ni..Jom kita pegi kolej you..

Eh bahaya..kolej I banyak beruk..abis nanti..you tak takut ke?

Tak..kat umah I memang bela beruk..mini zoo lagi..

Tak boleh la..Tunggu la I grad dulu..

Lama la nak tunggu you…dulu diploma…skrg degree..bila nak abis? Pas ni apa lak? Master? Phd?

Dah memang camtu..I bukan pandai..masuk matrik..cam you..

I stpm la..

Oh..tak tau pulak..

Dah memang I tak penah bagitau..

Betul2..

Dah..pasal keje..You takyah bimbang..lepas ni keje jer kat opis papa I..

Tapi I nak jadi architect gak..cita-cita tu..kena gak..

Tak pe..nanti I suh papa sponser you study oversea..You nak kat mana? You mesti nak kat Manchester kan? I tau…

Ok gak tu..tapi boleh tak..papa you sponser I..tapi I takyah kawen ngan you?

Sampai ati…(menangis cam dalam sinetron ina)

Eh..jangan la nangis lak..malu la..ramai orang kat pusanika ni…nanti apa lak orang kata..

Biar orang kata..You tak sayang kat I..

Bila masa pulak I penah sayang kat you..eh, nape tetiba kita cakap I, you ni…

Mana I tau..you yang type..Ngok apa you ni?

Amboi..sesedap jer kata I ngok..

Abis tu yang you tanya soalan-soalan mengarut tu nape?

Eh..sapa yang mengarut sekarang? You ke I? Ntah dari mana you datang…tetiba ajak kawen..

Kan you gak nak publish entri kat blog you ni..

Tau la nak publish entri..Tapi takkan citer camni..

Dah tu..you asyik cakap takde idea jer..dari bulan pose lagi you tak update-update blog you ni tau..

Oh..lupa lak..ari tu bz project mussolla…mana sempat..

Oh..you upload gambar-gambar kat fb tu boleh pulak..

Tu upload jer..takyah nak fikir-fikir…

Abis tu..Tag awek-awek tu apa?

Eh, suma orang yang I kenal I tag la…

Ah..I tak kira..I nak merajuk..

Lor..Ingat dah nak ending citer ni..Ni nak merajuk lak..makin panjang la citer..

Apa susah..you takyah pujuk…biar jer I camni..Dah la I suh lukis muka I tak lukis-lukis gak..

Dari I lukis you..baik I draw elevation ke section B-B’ ke..buble diagram ke?

Oh..tersentapnya I…You samakan I dengan buble diagram yang hodoh tu..

Takde la 100% sama…You pun pandai sentap ke? I ingat dak studio I jer pandai guna sentap..

Dah la..blah la you..tak jadi la kawen camni..lepas ni kalau jumpa I kat PTSL ke Dectar ke DG ke Zaba’ ke..jangan tegur I..

Ok jer..Abis pun..leh sambung wat slide titas.. :P




Tuesday, September 1, 2009

ini bukan ucapan penyimpan mohor besar raja-raja




gula takde
minyak naik

lepas ni ntah apa-apa lagi yang naik

nak-nak raya ni

takleh ke tunggu lepas raya

yang pasti

kekurangan gula ni
akan menjadi penyebab kurangnya
biskut-biskut raya yang aku admire

almond london (dibuang almond)
mama carrie (kenapa mama?tak paham aku)

oleh itu
kepada member-member aku
yang cam tau-tau
aku nak datang beraya

sila buat biskut-biskut
yang sedap-sedap sahaja

kan gula naik

dari korang buat biskut
yang
tak sedap

yang cornflake-conflake tu
tak payah buat
memang tak best

baik lah buat biskut
yang gerenti
orang makan

tujuan buat biskut pun
untuk bagi orang makan

bukan sekadar buat biskut
untuk memenuhkan mangkuk-mangkuk
yang bermacam-macam design

kadang-kadang aku pun conpius
sebab mangkuk-mangkuk tu
sangat menarik
dan menyelerakan

cam nak makan jer

kepada kanak-kanak riang
yang datang beraya
umah aku pulak

sila take note!

bila masuk umah aku
bila aku tuang air oren sunquiq

sila minum sampai abis!

ada yang tak minum pun
biskut pun sila amik
sebab aku dah bukak tudung mangkuk
sudah berlaku ventilation langsung disitu (masuk angin)

jangan tunggu duti raya jer!

kalau tak, aku tak bagi sampul raya CIMB atau Tabung Haji
(macam la bebudak tu baca)

kepada pemain-pemain mercun amateur

sila take note jugak!

aku kekadang seronok gak bunyi mercun
baru ada suasana raya tu

tapi main ikut time la
ni time semayang terawih pun korang bantai main

kekadang tok imam pun leh melompat
sampai lupa ayat
nasib baik tok imam tak melatah bukan-bukan lepas fatihah
tak pun tetiba tok imam nyanyi lagu 'dendang perantau' (tok imam tak hafal lagi lagu siti - 'air mata Syawal)

nanti tak pasal aku kena niat keluar imam
sebab aku tak suka sangat dendang perantau
lagu sedih ;p

mungkin korang leh try main waktu pagi
time orang nak bangun sahur

secara automatik
leh kejut orang bangun sahur

walaupun ada la sikit orang sumpah seranah (aku pun)
tapi tak la sebanyak sumpah seranah yang korang dapat
masa main mercun time terawih


korang main pun takyah takut-takut
sebab time ni
polis dan ahli-ahli jkkk (jawatan kuasa kemajuan kampong) suma tengah lentok tido

bunyi mercun jugak
akan melajukan tempo kelajuan memasak
kaum ibu
yang selalunya agak slow motion
time-time sahur


salam 11 Ramadhan





Monday, August 31, 2009

gardenia, sabun breeze dan awek kfc



tiap-tiap
ari kita belajar benda baru
langsung atau tidak langsung

ari ni
baru aku tau
roti gardenia
takleh disimpan
disebelah sabun basuh breeze

buruk padahnya

dah la aku bangun sahur
mamai-mamai

makan roti
tetiba rasa
lain

nasib baik aku tak tersedu-sedu kuar buih sabun breeze

mundur sangat ke aku ni
tak tau
roti gardenia RM1.70 ni dah ada perisa baru

aku rasa
lepas ni
pihak Gardenia (sungguh enak dimakan begitu saja)
leh la letak label kat plastik
jangan letak ditepi sabun basuh
breeze dan sama waktu dengannya

lastly
Roti Gardenia (sungguh enak di BUANG begitu saja)
kalau nasib baik
beruk-beruk ukm
datang makan roti tu

haha
biar pening lalat nanti
kalau tak
dok selongkar tong sampah jer keje

lama tak update blog
memang takde benda nak letak

takkan aku nak letak

love story

ari ni aku dating kat pkns
awek aku nak berbuka puasa
dia mengidam nak makan
kat kfc

"i nak makan kepak ayam"
"kepak ayam dah abis la yang.ayam ada dua kepak jer.kiri kanan"

"tak kira..i nak jugak!"

"nanti i suruh kfc bela ayam yang ada kepak 12 untuk you"


tengah makan kfc
suma org pandang
rakus sangat ke aku makan
takkan awek aku pun makan secara rakus?
rupa-rupanya tak masuk waktu lagi

azan td azan dalam laptop
student ukm (software azan selalu time salah)

cerita camni ke yang aku nak type?
segan la
lagi pun

ni cerita tipu

aku mana ada AWEK

pkns pun baru sekali aku pegi
tu pun pegi ngan J sebab nak gunting rambut

tu pun
masuk kot depan pkns
tetiba
kuar kot belakang pkns

tu area bangi

dalam ukm pun aku sesat lagi

ari tu masa time konvo
ada sorang uncle ngan kete
tanya aku kat depan canselori

nak pegi dewan gemilang
nasib baik
malam tu
aku pegi makan bakso pesta konvo kat situ

so dengan confidentnya aku bagitau uncle tu
jalan nak pegi dewan gemilang

padahal
kalau uncle tu jalan terus pun
conform jumpa dewan gemilang

tapi aku tak la seteruk nik zami
member sama level ngan aku ni
canselori pun tak kenal
padahal tiap-tiap minggu pegi class titas
sebelah menyebelah jer

haha
sori la jami
kutuk ko sikit
aku tau ko tak baca blog-blog ni
masa aku type entry ni pun ko tengah baek punya baca komik atas katil aku

haha
nak balik raya nanti
aku mintak maaf secara borong
sebab selalu sangat kacau ko

dah
tetiba jami dienterprem disini

ari ni
besday ke-52 Malaysia

elok jugak merdeka bulan pose ni
takde la aktiviti hiburan yang melalaikan

konsert ct td boleh la
suma orang rindu kat siti :p

secara automatik
rakyat Malaysia menghormati Ramadhan

betullah
Ramadhan ni penuh keberkatan
harap
dapat
bertemu
Ramadhan

lagi.....







Sunday, August 23, 2009

abis tu?




"amik couse apa?"
"erm..senibina"
"engineer ke?"
"erk..tak"
"abis tu?
"
"lukis-lukis"
"lukis engine?"
"erk..tak"
"abis tu?"
"design bangunan"
"graphic design ke?"
"erk..tak"
"abis tu?"

"adoi....ish..erm..architect tau?"

"oh...cam adam dalam citer nur kasih ek"

"aah..pandai...tapi belum jadi..baru belajar...heh"


len kali kalau orang tanya..
aku nak jawab
cam keje adam
dalam citer nur kasih

terima kasih nur kasih
terima kasih khabir bahtia :p

Sunday, August 16, 2009

lagu dan raya

video

tercipta untukku (cover)
js & ajoi
studio 402

kadang-kadang
lagu sekadar lagu

bagi kita

kalau sedap didengar
kita dengar

kat radio pun ulang puluh-puluh kali satu hari
bila ada lagu lain

lagu baru
lagu lama
dilupakan

maybe lagu-lagu tu
akan dikompilasikan balik
sepuluh tahun lagi
dua puluh tahun
mungkin...

tapi
lagu-lagu raya
tak senasib ngan lagu-lagu len

nasib mereka lebih baik
tiap kali raya
mesti lagu raya lama-lama
dimainkan kat radio,tv

tapi yang kita selalu dengar
lagu raya yang lama-lama

lagu raya baru takde lak dengar
yang ada pun lagu Siti kot

nape orang tak cipta lagu raya baru?
sekali sekala
nak gak dengar lagu raya yang bernafas baru..

memang la lagu lama ni ada nostalgia tersendiri
tapi biarkan lah nostalgia tu memberi peluang pada
lagu-lagu raya yang baru
tak salah rasanya

para penulis lagu.....
sahut cabaran ini...
sebulan lagi nak raya ni..
takkan satu lagu raya hit takleh wat...

tapi kalau rasa lagu tu tak best..
takyah lah jual...
dengar sendiri..
yang best aja okeh?







Monday, August 10, 2009

IJN dan rokok



minggu ni aku ishtiharkan minggu dugaan..
minggu kesabaran..
minggu diluarjangka...
dan...
minggu penat la sikit..
tak payah nak tunggu mohor besar raja-raja nak ishtihar time puasa atau raya..

masuk sekarang hampir 48 jam tak tido..
tolak setengah jam tido dalam kete kat LCTT pagi tadi..
nak tido pun dah jadi takde selera..
dan dah tak berpijak di bumi yang nyata..

site analysis ngan precedence study 48 jam tu
tak tak terpresent
buat macam nak rak

tapi setidak-tidaknya
life aku dah kembali macam dulu


Institut Jantung Negara, 2.45 pagi....

masih ramai dengan manusia-manusia
kenderaan keluar masuk

padahal

institut yang dah macam hospital ni hanya heart specialist
ramai sangatkah pesakit jantung kat Malaysia ni sampai memerlukan satu institut khas?
dan bila aku masuk dan ronda-ronda area ward
baru aku tau
memang IJN perlu untuk rakyat Malaysia ni

kadang-kadang bila masuk hospital ni
makin teringat kat mati
baguslah jugak

sebab tu nabi suruh kita melawat orang sakit dan iringi jenazah ke kubur
manfaat tu bukan untuk pesakit dan sekadar menghormati jenazah
tapi
untuk peringatan kepada orang yang sihat dan peringatan tentang mati..

sambil makan snickers
aku baca pamplet-pamplet yang ada kat rak

info-info pasal sakit jantung
yang selama ni aku tak pernah amik tau pun

alhamdulillah
aku ni bukan perokok
dan aku harap
ianya berterusan

dan mungkin sebab tu
aku tak amik kisah sangat

tapi bila aku belek-belek
pamplet, tengok gambar

banyak lagi punca penyakit ni

asap rokok, tekanan perasaan, bla..

dan bila aku tau
ada pesakit yang umur sebaya dengan aku
ada yang lagi muda
dan kebanyakannya dah ditahap serious

bagaimana perasaan
bagaimana harapan
bagaimana impian
bagaimana cita-cita

adakah lagi peluang
dengan wayar bermacam colour berselirat dibadan
ubat yang bermacam jenis

pada kawan-kawan aku
please
tinggalkan rokok

tinggalkan rokok
yang kononnya membuat korang rasa macho
tinggalkan rokok
yang membolehkan korang buat asap bermacam bentuk
sayangi nyawa

cuma mengingatkan......


(sapa-sapa, kejutkan aku maghrib nanti..dah tak larat dah ni)


Tuesday, July 28, 2009

bro azim



cepatnya masa
dulu ingat lagi masa citer
satria baja hitam ni
aku memang minat
satria baja hitam ni
ada moto besar
ada skaf kat leher
kadang-kadang
kitaorang satu class
mintak ngan ustaz fardhu ain
balik awal setengah jam
sebab nak tengok citer ni

"ustaz, mitok kelik awal aghi ni..nok kelih satria bajo ite"
("ustaz, kitorang nak mintak balik awal hari ni, nak tengok satria baja hitam")

"pok-pok mung nih kalu bak nok kelih tibi cepat jah...kalu bab ngaji kerah keng"
("korang ni, kalau bab tv cepat jer...kalau bab mengaji susah betul")

sekarang
satria baja hitam dah
banyak version
cam merepek pun ada
(macam la dulu tak merepek)

tu tak cerita lagi pasal power rangers
tommy, jason, adam, billy, kimberly, tania

cepatnya masa berlalu

semalam
suatu kisah berlaku

yang sedikit sebanyak
aku harap dapat
sketch something yang bernilai dalam hidup aku

kisah bermula,

bro azim
asal melaka
tak dapat melihat sejak kecil

semalam
bro azim
langgar motor tengah parking
langgar meja
langgar lampu jalan
dan hampir jatuh gaung kat pusanika ukm semalam

dan mata-mata manusia ukm
hanya melihat

'minded mereka sama macam aku'

alah

"tau lah dia cari jalan"

"takpe, dia pakai tongkat"

"alahai....kesiannya..."

aku bukan insan mulia

sebelum ni
kalau aku nampak orang pakai tongkat
takdenye aku nak menolong

sebab maybe time tu
(memang pun)

aku buta hati

buta fikiran

dan seolah-olah
suatu ketika
aku lupa
tanggungjawab aku
untuk membantu insan yang memerlukan

lupa

anugerahNya
yang dipinjamkan kepada aku

dan semalam
aku pimpin
bro azim
sampai ke library

benda yang
tak pernah aku buat dalam hidup

maybe semalam
aku terpanggil buat macam tu
sebab aku rasa

kat ukm ni
takde pun orang kenal aku lagi

jadi
kalau orang nak kata
aku ni nak tunjuk baik pun
lantaklah
bukan diorang kenal aku

mentaliti manusia
malu tak bertempat

on da way ke library
sempat aku borak ngan bro azim

dia baru sambung phd kat sini
sebab tu dia cakap
dia tak biasa lagi jalan-jalan kat sini

setakat
langgar benda-benda yang tak sepatutnya
dilanggar
dah jadi rutin
katanya

aku terkejut
bila dia kenal ketua jabatan aku
ar mastor
siap suh kirim salam
sama batch ngan dia katanya
masa belajar

"cakap kat dia, azim tak nampak kirim salam"

jadi aku leh agaklah umur bro azim ni bape

dan
bila dia cakap
kadang-kadang bila dia langgar apa-apa

ada insan
yang gelak

aku tak taulah
manusia jenis jahanam apa camtu

dan bila aku ajak bro azim minum
otw pegi library tu
dia jawab

"abang puasa"

Ya Allah

time ni
aku rasa
aku ni
kecik sangat
seolah-olah..
aku ni tak bersyukur
bulan syaaban ni sehari pun belom pose
rejab sehari jer pose

betapa cekalnya bro azim
tapi alangkah baik
jika kita yang cukup sifat
membantu mereka-mereka ini
sekadar termampu
tak salah lewat kuliah 5 minit kerana itu
tuhan akan membalasnya

sebab segalanya hakNya

Dia pengatur,

Dia pemilik

dan

kita

peminjam tak menyewa


Saturday, July 11, 2009

kadang-kadang



kenapa kadang-kadang

orang sanggup mengaut keuntungan yang sikit
demi rezeki yang tak berkeberkatan yang panjang tempoh masanya

kenapa kadang-kadang

kita mengambil jalan mudah
walaupun kita tau
jalan panjang lebih selamat
mungkin la lama
tapi salahkan masa itu dipanjangkan sikit
untuk kesenangan di penghujung

kenapa kadang-kadang

kita sukar memilih
yang mana perlu didahulukan
dan mana yang perlu diteruskan seterusnya

kenapa kadang-kadang

kita kufur nikmat
padahal
nikmat itu punyai pemilikNya

kenapa kadang-kadang

kita melupakan
orang-orang penting
dan melayan orang yang tak berkepentingan

kenapa kadang-kadang

kita mencampak masa
dan kita lupa
semasa masa membelah kita

kenapa kadang-kadang

kita menilai orang dengan mudah
tanpa menyedari
manusia ada 1001 muslihat
dan 1001 kejujuran

kenapa....

kadang-kadang....




Friday, June 26, 2009

kenapa pisang?



kenapa pisang?
bukan epal
bukan mangga
bukan tembikai
bukan buah cempedak di luar pagar

epal?
apple mahal sikit kot

mangga?
nanti tak cukup nak buat jus manggo

tembikai?
sapa nak tolong potong nanti

cempedak?
dah lama aku tak makan cempedak

maaf
ni bukan
kempen makan buah-buahan tempatan

cuma
kenapa pisang?

kenapa pisang orang sedekah kat masjid
time sembahyang jumaat

nape bukan buah-buahan lain?

ari ni
aku sempat makan pisang
yang orang sedekah kat masjid

aku amik sebijik
datang sorang budak

amik sebijik
pastu amik lagi
dan lagi
lagi
sesikat pisang
abis dia ngap

wah
tau la pisang sedekah
takkan nak wat lunch kot

of course lah
budak bersampin hijau tu
tak baca blog aku ni

tapi
aku tengok
yang bukan budak
dan
yang tak bersampin hijau pun
ngap sesikat gak

erm
maybe tu
relevannya
orang sedekah pisang

pisang
takleh dibuat jus
kalau boleh pun
ntah la

banana split
ada la jugak pakai pisang
jus pisang
aku belum try

pisang
size dia melebihi poket baju melayu
so
malu la sikit kalau nak tapau
nak-nak lagi
time dengar khutbah
terjulur keluar pisang tu dari pocket

kalau epal
memang ngam-ngam
dua poket
kat bawah dah conform

poket atas
ish
nanti berubah jadi figure kaum hawa lak

lagi satu
maybe sebab pisang ni
buah yang tak bermusim
anytime leh tanam

dengan ini jugak
aku mencadangkan

masjid-masjid
supaya buat kebun pisang

selain dari tok imam,tok bilal dan ajk masjid dapat bersenam sikit
petang-petang berkebun tanam pisang
ajak satu kampong join

nanti
dapat jual nanti time sembahyang jumaat
dapat gak jana ekonomi masjid

seminggu sekali
conform
sold out

setahun bape kali jumaat?
banyak tu

lagi pun
masjid-masjid
banyak tanah lapang

dari terbiar
baik wat kebun

pokok pisang pun
cantik wat landscape

sepohon pokok pisang tu
suma leh pakai

pisang leh makan
daun pisang leh wat bungkus nasi lemak
batang pisang..
aku tak tau
tapi rasanya ada kegunaannya
paling tak pun
leh buat alas budak-budak bersunat







Thursday, June 25, 2009

the bucket list



The Bucket List
citer ni
ajoi
yang suggest

lagu ni

aku rasa
ramai

yang familiar
'Say'

by John Mayer

lagu ni
ditulis khas
oleh mayer

untuk
The Bucket List


mogan freeman
pun act untuk citer ni


dan
aku suggest
citer ni
untuk
korang

leh download
kat torrent
ares pun boleh

kalau nak beli
dvd pun
ok jer

memang
cerita ni
bukan cerita cinta
takde
hero yang handsome
atau
megan fox

tapi
citer ni
dapat mengajar
kita sesuatu

tentang
hidup

yang
jarang
kita jumpa
dalam
filem-filem
sekarang

Wednesday, June 24, 2009

catmoto


ingat nak cat moto
refreshing sikit

ni 1st idea
all red?

ok tak?


tagfromy@n@m!b


terima kasih cik yana
bagi tag ni
memang beliau
sumber gas asli
utama bab
tag mengetag ni

1. apa perasaan anda sekarang
bersyukur kerana dapat sambung Bsc kat UKM

alhamdulillah
tuhan tu adil
insyaallah

'i'll try my best for my dream'
bye-bye twintech :(
ukm, here i come :)

2. saya nak makan
erm
nasi kerabu
ari tu balik
tak sempat
nak makan kat nasi kerabu Azma

3. saya x suka
apa ye

kalau aku cakap

aku tak suka orang tak tepat masa
aku pun tak tepat masa gak kekadang

janganlah bagi aku tak suka
sebab nanti
sama-sama

jadi tak suka
kan dah pening

4. impian saya
impian ilyana!
heh
erm
harapnya

tuhan permudahkan segalanya

5. haiwan yg saya tidak suka
aku suka pijak lipas dan sepak katak masa kecik-
kecik
sekarang ni aku simpati sikit kat katak
tapi lipas kalau jumpa tepi jalan
memang aku pijak

aku rasa lipas yang tak suka kat aku


6. saya harapkan
ish
malu lah nak gitau
eh
aku ingat harapkan apa tadi
haha

erm
dapat jaga
umi, ayah aku
adik-adik aku
kahwin kan diorang
pergh

bertanggungjwabnyer aku
insyaallah lah :)


7. jika boleh diputarkan masa
apa
ingat doraemon ke

8. saya pada 10 thn akan datang
skrg 23+10=33
kawin?
anak?
firm sendiri?
insyaallah
sederhana dah lah

9. hp saya adalah
iphone
tapi tipu
nokia
dah lupa model
tapi orang panggil
handphone daun

10. saya pernah bercinta sebanyak
nyanyi lagu allycat leh tak?

11. saya suka pada
banyak benda aku suka
tak paham soalan 11 ni
nanti kalau aku cakap suka tak tentu pasal
lain lak jadinya

12. kawan2 saya
ramai lah jugak
kalau aku specifickan
nanti ada yang terguris lak
semua yang ikhlas nak berkawan
berkawan lah

kawan-kawan ni
diorang pun mesti tau
diorang kawan sapa


13. pernah dikhianati
pergh..
cam sinetron pulak
normal lah tu
hidup...

dari situ
kita kenal
sapa kawan
sapa lawan

14. apa yang hendak dilakukan terhadap org yg mengkhianati anda
sumpah jadi ticket flight (mas ek, bukan air asia) ke Manchester
pergi balik
serta baucer membeli belah Megastore Old Trafford
dan bla2...
takut tak?

15. senaraikan orang untuk di tag
1. handsoff
2. mawar_khayalan
3. - m!ss_yaNa -
4. mohd afham
5. izzuddin
6. Hint PerihaL
7. aireen nabila
8. edylicious
9. esoneniey

Friday, June 19, 2009

1, 2, 3, 4



You make it easy,
It’s easy as 1, 2 .. 1, 2, 3, 4
There’s only 1 thing 2 do 3 words 4 you (I love you) I love you
There’s only 1 way 2 say those 3 words and that’s what I’ll do (I love you) I love you


easy?
maybe

maybe not




not so easy
that...
make you special

Tuesday, June 16, 2009

ramainya manusia



















ramainya manusia
ramai
ramai sungguh

pagi-pagi
pergi LHDN Jalan Duta
cop setem hasil
borang adik pinjaman adik aku

thanks haris
follow aku pegi
kalau tak
ntah la

sampai mana aku
ntah-ntah
Jalan Duto
Jalan Dudu
Jalan Budu

eh
eh

ada ke Jalan Budu kat KL
kalau kat Kelantan maybe

ramainya manusia
ramai
ramai sungguh

sampai LHDN
aku amik no giliran
duduk
tunggu
tunggu

kejap akak robot
sebut no aku

1100
kaunter 15
pergh
paling ujung
counter aku

jauh
perjalanan luas pemandangan jugak lah
dari kerusi aku nak pegi sana

sampai jer

eh
eh

ada bro
kat counter tu

aku check balik no aku
eh
betullah

bro tu baru jer sampai counter tu
aku pun wat ciku cak

"mintak maaf encik
encik silap counter rasanya"

bro tu terkejut
muka cam gangster
kena belasah aku nanti

"oh,
sorry sorry
saya ingat
takde orang no ni"

banyak cantik muka ko!

wah
senang la idup camni

bro tu blah duk kat kerusi balik
aku take over counter tu

makcik kat counter tu pun
cakap kat aku

"biasa la tu dik,
potong q
ntah-ntah
no pun tak amik tu"

"patut la
saya ingat saya yang lambat datang counter ni tadi kak"

aku panggil kak
bagi dia rasa muda sikit

"nape akak tak mintak number tu bila customer datang counter?
kalau camtu takyah la buat number"

wah
memang lancar mulut aku tadi
kang
tak pasal-pasal
makcik ni mengamuk

"sini ramai sangat
customer dik
memang tak sempat nak mintak number customer"

gedegang!
gedegang!
gedengan!

punya la kuat makcik ni cop borang adik aku

dia bagi borang tu balik

"tima kasih kak"

aku ngan haris blah

singah kedai makan
bekpes
pukul 11 bekpes

baguskan piramid makanan aku
eh
ada kaitan ke
bekpes lewat ngan pyramid makanan

pastu
kul 1
aku pergi
KL Central
jumpa adik aku

sekali lagi

ramainya manusia
ramai
ramai sungguh

baguslah
makin ramai rakyat Malaysia

aku tunggu adik aku kat mcd
order air
fries

duduk

mengadap counter mcd
lor
counter lagi


Sunday, June 14, 2009

apa nak buat




















kadang-kadang

bukan kadang-kadang

selalunya

bila rasa

memang tak tahu

apa nak buat

tengok hp
takde satu pun sms dalam inbox

member-member
keluar

balik kampong

jumpa makwe

tengok wayang


member-member
kat list ym

semua offline

(termasuk yang invisible)


pasang lagu
kat itunes

keluar lagu
lagu sentimental

tengok spongebob
episode yang ntah berapa kali

tv9 nak repeat

erm
apa nak buat

Saturday, June 13, 2009

Sayonara ronaldo















The beginning of the end to Cristiano Ronaldo's glorious United career came on 11 June 2009, when the Reds announced they had accepted a world-record offer of £80million from Real Madrid.

In six years at Old Trafford, the Portuguese winger exhausted all superlatives as he matured from the inexperienced youngster who left Sporting Lisbon in 2003 to become the best footballer on the planet.

The story goes that Sir Alex was persuaded to buy Ronaldo - largely unknown when he signed as an 18-year-old for £12.24m in 2003 - by his players on the plane home from a pre-season friendly against Sporting. In truth, the boss had long been aware of his ability. The urgency stemmed from other clubs’ increasing interest. This was a target Sir Alex simply could not miss out on.

Ronaldo wasted little time in showing off his sublime skills with a stunning 30-minute debut against Bolton at OT in August 2003. There was a buzz of excitement as soon as he stepped off the bench and, after 39 appearances and eight goals that season – including the opener in the 3-0 FA Cup final win over Millwall – he was named Sir Matt Busby Player of the Year.


Sayonara ronaldo.We are enemy now :)

Monday, June 8, 2009

etok oh etok





'etok cicoh budu'
status

ym
aku

suma
orang
tanya
apa
etok
tu

budu
maybe
familiar
la

aku
nak
terangkan
pun
susah
sebenarnya

nak
kata
cam
kerang

erm
ada
la
sikit

rupa
cam
tu

tak
tau
lah
antara

etok
ngan
kerang

mana
lagi
handsome

yang
pasti
mereka
datang
dari
dunia
yang
berbeza

tak
boleh
bercinta

antara
dua
darjat

eh

boleh
ke

mengarut
aku
ni

kerang
dari
laut

etok
dar
sungai

kampong
aku
kampong
laut
memang

ramai
penjual
penjual
etok
tegar
sejak
aku
kecik
lagi

dulu
masa
kecik
kecik
aku
beli
20 sen
jer

tu
pun
dah
banyak

nak
kata
kenyang
tak

boleh
sebab
makan
etok
ni
memang
tak
kenyang

tapi
kalau
makan
ngan

nasi
+
ulam
+
budu

memang
ngam


cukup
rasa
orang
kata

atau

'jeligho molek'
loghat
kelantan

tiap
kali
aku
pergi
kampong
aku

mesti
aku

singgah
kat
palekbang

kampong
sebelah
kampong
aku

untuk
beli
etok

sebab
kat
situ
ramuan
dia
best

makcik
makcik

jual
etok
kat
situ
pun
dah
kenal
aku

diorang
dah
bergenerasi
jual
etok

kiranya
ramuan
diorang
ni
memang
turun
temurun

mesti
dapat
lebih
secupak
dia

bagi

maybe
makcik etok
ni
ada
anak
pompuan
sebaya
aku

tapi
kalau
kahwin
ngan
anak
pompuan
dia

makan
etok

je la
aku
tiap
tiap
ari

ish

tak
boleh
jadi

cakap
pasal
cupak

cupak
ni
alat
sukatan
untuk
jual

etok

orang
jual
beras
dulu
dulu
pun
pakai
jugak
cupak
ni

sekarang
satu
cupak
etok
ni
3
inggit

leh
la
makan
3-4
orang

biasanya
aku
beli

3
cupak

cara
masak
etok ni

ada
yang
salai

dan

ada
yang
jemur

aku

suka
yang
jemur

tapi
yang
etok
jemur
ni
memang
cepat
sold out

lagi
pun
cuaca

tak
tentu

kalau
ujan
memang
takde
la
etok
jemur

cara

makan
etok

kena
kupas
ngan
gigi
atau
pisau
atau
ngan
kulit
etok
tu
sendiri

unique

kan

aku
semi-pro
so
aku
kupas
ngan
gigi


atau

'kekoh'
etok
dalam
loghat
kelantan

makan
etok
ni
sempoi
jer

cam
makan
kuaci
la

kulit
buang
la

kalau

makan
ngan
kulit

memang
tak
sayang

usus

kerang
mesti
jelous
sikit
kat
etok
sebab
aku
citer
pasal
etok

sorry
lah
encik
kerang

lain
kali

gua
citer
pasal
lu

no
hal
la

lu
dah

famous

dalam
char kueh teow
munirah
ada

dalam
mee
ada

bagi
la
can
kat
etok
nak

famous

lagipun
korang
ni
sepupu
jer
kan